Omul sfințește locul – tu poți fi acest om

Răspândește vestea
  • 68
    Shares

Salutare! Mă numesc Székely Róbert și doresc să vă scriu câteva rânduri despre mine, și despre implicarea mea în diferite acțiuni civice.

Am început să mă implic în acțiuni civice încă din copilărie, participând la diferite evenimente cu bunicul în satul în care am crescut. Aici sătenii se adunau din când în când pentru a realiza diferite acțiuni necesare comunității: reparații la drumurile și podurile din sat, reparații la biserica din sat etc.

Ca locuitor al Floreștiului astăzi văd în aceste activități un foarte bun exemplu de implicare civică. Diferența este însă că azi, la orice intervenție în spațiul comunitar, ai nevoie de o aprobare ceea ce poate fi o piedică pentru a putea să faci ceva benefic pentru comunitatea în care trăiești.

De foarte multe ori inițiativa personală este înțeleasă exact pe dos. Dacă ai asemenea inițiative ești acuzat că vrei să faci politică, că îți dorești un fotoliu de consilier sau că îți dorești să faci de rușine actuala administrație (care nu face prea multe, la drept vorbind) uitându-se, în fapt, dorința de a îmbunătăți un aspect al vieții comunității noastre. Cei care privesc astfel implicarea în viața comunității văd chiar și într-o simplă acțiune de socializare un soi de „complot” împotriva celor care nu sunt de acord cu ideile și propunerile tale. Devii în mod automat „suspect”, suspectat fiind că vrei să candidezi la alegerile viitoare.

Pentru a mă înțelege vreau să vă fac cunoscută o experiență personală. În 2015, după ce am depus o cerere pentru autorizație de taxi, am avut o mare dezamăgire. M-au purtat un an fără nici un rezultat, fără să obțin autorizația. Însă am observat mai multe nereguli și am dorit să mă implic, să schimb ceva. Să contribui la o mai bună funcționare a administrației locale. Astfel am sesizat mai multe probleme care puteau fi rezolvate relativ ușor. Nu am fost ascultat. Am realizat că exemplul sătenilor din satul bunicului e bun. Că, pentru comunitate, e mai bine să faci aceste lucruri în comun.

Astfel m-am alăturat unor oameni care văd la fel ca mine. M-am întâlnit cu Grupul Inițiativa Floreşti unde i-am cunoscut pe Iulia Ungureanu, pe Alina Kallos și unde am cunoscut alți oameni deosebiți ai societății civile din Florești. În 2016 am încercat chiar și o candidatură pe liste alături de domnul doctor Nicolau.

Am întâlnit apoi foarte mulți cetățeni care erau pe aceeași lungime de undă cu noi. A apărut ideea înființării unui ONG care să ajute administrația comunei Florești să rezolve problemele comunității. După zeci de asemenea întâlniri și ședințe s-a fondat Asociația Trăiesc în Floreşti, mulțumită unor oameni extraordinari precum Leu Florin, Alin Vlasin și Laura Furdui. Activitățile acestei asociații le puteți urmări pe pagina asociației.

Sunt de părere că o comunitate nu are nevoie de un „primar”, după modelul oferit de actualul primar al Floreștiului, ci de un reprezentant. Un reprezentant al comunității care acționează întotdeauna în favoarea cetățenilor și se consultă cu ei permanent. Un reprezentant care nu stă închis în turnul din Primărie (de frică, din indiferență… nu știu!) și nu discută cu locuitorii Floreștiului, din contră, caută să inhibe orice inițiativă venită din partea acestora.

Acesta este motivul pentru care susțin oameni precum: Doru Matei, Adrian Mic, Ionel Daniel Deușan, Postica Ciprian, Sergiu Leuce, susțin pe oricare membru de partid onest și implicat în comunitate. Pentru comunitate trebuie sa acționăm unitar, indiferent de culoarea politică. Nu pot însă să nu observ dușmănia pe care actuala conducere a Primăriei Florești o are împotriva ideilor bune venite din partea societății, din partea unei părți din comunitatea floreștenilor.

Oameni buni, e timpul să ne unim! Să formăm o comunitate care „pune umărul”, care își pune mintea la contribuție ca localitatea noastră să fie mai prietenoasă cu noi înșine, ca viața noastră să aibă o calitate mai bună în acest loc „al nostru”. Sunt așa de mulți oameni capabili în Floreşti că nici nu vă vine să credeți. Trebuie să promovăm democrația directă, să avem grijă de drepturile fiecărui cetățean în parte.

Așadar, floreșteni, ieșiți din case, haidați ca împreună să clădim comuna noastră!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.