Floreștiul, Infernul nedescris al lui Dante

Răspândește vestea
  • 43
    Shares

Floreștiul, Infernul nedescris al lui Dante

Limbul

Potențialul de dezvoltare al Floreștiului era cândva incredibil de înfloritor – cu aproximativ 8-9 ani în urmă. Din prisma promisiunilor, din prisma viziunii cumpărătorilor, din prisma colțului de bunăstare care putea să fie. Visătorii s-au aventurat în acest ținut al făgăduinței, promovat de agențiile imobiliare, în speranța unei comunități dezvoltate frumos, unde roadele unei ipoteci pe 30 de ani aveau să merite în final. O reală utopie, și un paradis pentru orice muritor, și o distanta mică față de sfântul Cluj.

S-a instaurat în schimb haosul.

Desfrânații

Nu avem liniște. Nu avem parte de zile senine în care să ne oprim și să privim spre cer fericiți mulțumiți de alegerile noastre. Ne lovim în schimb de traficul interminabil. Ne lovim de ocara „băștinașilor” care deși au avut de câștigat de pe urma noastră, ne desconsideră. Ne lovim de lipsa de interes a administrației locale, care își urmărește propriile interese. Ne lovim de nepăsare și de oameni care numai ce nu dau în noi cu pietre sau ne împroșcă cu venin. Vrem să ne bucurăm de aleile verzi, vrem să ne plimbam copiii în siguranță, vrem să ne plimbăm câinii în spatii amenajate și mai vrem drumuri și trotuare. Adică doar ceea ce este absolut decent și moral de oferit din partea unei administrații locale. Câștiguri se pot obține și pe termen lung, nu doar prin semnarea unor aprobări la modul rapid pentru blocuri peste blocuri peste blocuri. Dar nu, nu ne bucurăm de adierea vântului în spatiile verzi promise, iar gândul la navetă vine zilnic cu un nod în gât.

Mâncăii

…Sau aghiotanții aplaudaci trimiși la înaintare având scopul clar de a intimida pe oricine îndrăznește să vorbească. Cu siguranță în schimbul a ceva, căci cum altfel să aperi dezastrul din jur? Interesul poarta fesul. Dacă nu suntem cu ei, suntem împotriva lor și deci trebuie sa fim anihilați. Dar cum rămâne cu democrația?

Bugetul participativ e o himeră; o întrebare n-au primit cetățenii din partea administrației locale. O minimă informare despre proiectele ce le propun ei și apoi, tot ei, le și votează nu s-a făcut de vreme îndelungată.
Pe cine reprezentați doamnelor și domnilor dacă totul în administrația locală se desfășoară ca într-o castă? Chiar nu există un proiect, unul singur, în care să nu aveți ceva de ascuns?

Zgârciții și risipitorii

Chiar vreți să vă mai vorbesc despre aceștia? Îi știți și vi se întoarce stomacul pe dos.
Va dau exemplu din ședința din 12.07.2018, un schimb de observații dintre stimabilul domn Pâslariu și edilul șef:
Pâslariu: „Domnu’ primar, astăzi văd o ședință normală […]!”
Șulea: „Au dispărut nebunii, dragul meu.”
Adică, eu ca cetățean care îmi cer drepturile, sunt o descreierată, scapătă în civilizație pentru prima dată. Asta e părerea voastră despre electorat? Nu vă e rușine? Vreau un trai decent pentru mine și familia pe care poate o voi întemeia. Dacă deschidem gura și vă spunem (Atenție! Cu respect vi se adresează oamenii) cu argumente că deciziile pe care le luați în vederea administrării comunei sunt greșite, suntem niște huligani buni de legat. Ba mai mult decât atât, ne vorbiți într-un mod agresiv, comportându-vă ca și când v-am datora viața primului nostru născut. Țineți minte discuția cu Emanuel Ungureanu, tot din cadrul unei ședințe? Dacă nu, exista înregistrări. Domnule primar, în fața realizărilor pe care le are acest deputat ar trebui să țineți capul plecat și să nu ieșiți din poziția de ghiocel ofilit, dar din contră, în loc de o discuție argumentată, aduceți injurii și atacați. Sau îmbrânciți oamenii la ieșirea din sală. Vă rog spuneți-mi dacă acesta e un comportament demn de un lider politic.

Furioșii

Răbdarea e o virtute, v-am spus și mai sus. Floreștiul încă mai are o fărâma de potențial ce poate deveni o resursă „exploatabilă” pe termen lung. Plecați urechea la vinituri, lăsați orgoliul la o parte, lăsați mândria și dorința de avuții pe spinarea altora. Haideți să facem Floreștiul frumos împreună. Vă dau cel mai simplu exemplu: un grup de oameni dorește să planteze tuia pentru a masca priveliștea macabră a cimitirului. Din donații, nici măcar din banii voștri de impozite sau din diverse fonduri, deși probabil ar fi posibil. Nu există un interes personal, treziți-vă! Nu complotează nimeni împotriva voastră, ne mobilizează dorința unei comunități frumoase și mai ales verde. Nu mai blocați oamenii pe rețelele sociale, nu îi mai repeziți ca pe hoții de cai, ascultați-i și veți rămâne surprinși câte se pot realiza. Nu, nu vrem sa ne luam de mâini și să cântăm „Kumbaya”, vrem doar sa facem un Florești care să nu pară desprins din filmele de groază.

Ereticii

O mână de oameni poate aduce schimbare într-o comunitate, chiar dacă întâmpină rezistență. Tuia va fi plantată în zona cimitirului, oamenii vor folosi mai mult bicicletele ca mijloc alternativ de transport, și mai mult decât atât, oamenii își vor cere drepturile. La următoarele alegeri; sau înainte de următoarele alegeri. Odată înhămați la ipoteci pe 30 de ani cetățenii Floreștiului sunt considerați bunuri perisabile, cetățeni second-hand. Vreau să vă anunț că nu e așa și nu vom permite să fim jucați în picioare. Nu vă puteți comporta așa cu noi, nu vă veți putea trimite aghiotanții să ne intimideze la nesfârșit (cu toate că încercările lor nu au efect nici asupra căpușelor din câmp). Nu permitem să fim bătaia voastră de joc!

Violenții, sinucigașii, cămătarii

Vă lăudați cu decizii luate în interesul comunității, care ajută dezvoltarea zonei. Faptele și voturile din cadrul ședințelor de consiliu vă contrazic pe mulți dintre voi. Să vă desenez un tablou de cuvinte: oamenii vor un lider care ajute comunitatea, un lider care se implică activ, care nu se teme să iasă în stradă și să comunice cu electoratul, lucru care nu se întâmplă cu administrația actuală. Ne afundăm în noroi așteptând autobuzele, iar ceea ce avem noi pe marginea străzilor cu greu se poate numi „trotuar”. De ce nu avem posibilitatea de a ne achiziționa bilete din stațiile de bus existente și de ce trebuie sa ne conformăm noi condițiilor actuale? În Cluj se fac campanii publicitare în stațiile de bus, inclusiv cu canapele amplasate în loc de bănci, pe când cu Floreștiul nu vrea să se asocieze nimeni, deși consumatori sunt destui. Nu vă puneți întrebări de genul acesta, așa-i?
Da, îi admirăm pe cei care ies în stradă alături de noi pentru că simțim că luptă cot la cot cu noi pentru un viitor mai bun al țării, un viitor mai bun pentru toată lumea.

Ne dorim centre de activități, locuri de joacă pentru copii, un club de carte, un club pentru pensionari – pentru că ne dorim să îmbătrânim aici, un parc decent în care nu se răhățesc caii pe tobogane. Administrația actuală a Floreștiului ne poate oferi aceste lucruri? Sau se dorește doar bunăstarea proprie, fără a se mai ține cont de nevoile localității?

Proxeneții, lingușitorii, simoniacii, ghicitorii

Ne chinuiți interminabil prin lipsa de flexibilitate și lipsa de deschidere către schimbarea în bine. Trăim sub presiunea unei administrații depășite de situație și care totuși continuă să se afunde și mai mult în bălăriile propriilor decizii proaste. Reacția? „Nu vă place, plecați!”. Nu, eu cel puțin refuz să mă conformez acestui îndemn dezolant. Serios? Să plec? De când îmi dictează o administrație publică viața personală?! Nu votul meu v-a pus scaunele de la Primăria Florești sub fund, dar refuz să cedez în fața opresiunilor de acest fel. E decizia mea să îmi cumpăr locuința oriunde vreau și oriunde îmi permit și e de OBLIGAȚIA administrației să asigure un trai decent, drumuri demne de secolul în care trăim și condiții umane. Cât despre prietenii obscuri care agasează și provoacă cetățenii constant, locul vostru nu a fost și nu va fi niciodată pe un post de consilier. Un consilier sprijină cetățenii și îi ascultă, nu le vorbește urât, ba poate chiar mai mult de atât.

Trădătorii

Refuz să părăsesc Floreștiul – Floreștiul are nevoie de oameni competenți care știu câte ceva despre relaționarea cu oamenii. Pentru început. Nu ne dorim o administrație care se vinde pe niște câștiguri rapide. Vom deranja în continuare administrația până când lucrurile vor merge pe făgașul decent al dezvoltării comunei. Ca mine sunt mulți, sunt sigură. Ne dorim o schimbare pentru Florești, ne dorim un Florești civilizat în care copiii noștri să crească. Ne apropiem cu pași repezi de apogeul haosului în localitate.

Revin cu veșnica întrebare către voi: De ce alții pot?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.