Floreștiul ca un joc de LEGO

Răspândește vestea
  • 66
    Shares

Locuința

La Florești ne place să ne jucăm de-a piața imobiliară. Dovadă stau ultimii 10 ani de haos urbanistic în care administrația locală s-a jucat cu autorizațiile de construcție. Ca un copil și primul lui set Lego – iese catastrofal.

E frustrant sau vă lasă reci acest aspect, dragii mei vecini? Mai aveți putină răbdare până se finalizează și ultimele construcții autorizate. Catastrofa actuală va deveni dramă.

Da, ne-am cumpărat apartamente „ieftine” în Florești, dar asta nu înseamnă că suntem dispuși să fim tratați cu dosul de către administrația locală, care își bate joc de noi la momentul actual. Personal, nu era ambiția mea sa îmi vad vecinii plimbându-se în chiloți. Trăim îngrămădiți și sufocați, iar spațiul personal a devenit inexistent în aceasta comunitate.

Mobilitatea

Poate aglomerația din trafic nu reprezinta o problema pentru unii locuitori, deși mă îndoiesc. Haideți sa vă povestesc despre lipsa locurilor de parcare. Străzile din jurul blocurilor sunt sufocate de mașini, locurile de parcare private sunt oricum puține la număr. Deoarece în aprobările construcțiilor nu s-a ținut cont de nevoia de spațiu de parcare, astăzi avem nevoie disperata de parking public cu abonament. O singură mașină parcată pe trotuar, din lipsa locurilor de parcare, are un efect de îngreunare până la blocarea traficului. Exemple vă pot da multe, dar nu voi publica imagini cu mașini parcate aiurea pentru că le știți deja de pe grupurile de Info Trafic. La fel străzile înguste unde sunt parcate mașini; e o caracteristică negativă ajunsă definitorie a Floreștiului. La fel, cum dinspre Eroilor spre străzile Porii fiecare trece cum poate. Ce înseamnă asta pe termen lung? Continuați să emiteți autorizații pentru blocuri și veți vedea. Am prefera totuși să nu fim martorii acestei tragedii urbanistice.

În plus șoferii sunt amendați pentru parcările pe trotuar din zona grădinițelor sau altor puncte de interes. Neplăcut atât pentru șoferi, cât și pentru pietoni deopotrivă. Suntem avertizați să nu ne lăsăm mașinile pe trotuare, pentru ca e ilegal. Absolut de acord. Dar s-au luat în calcul spații de parcare când s-au dat autorizații pentru aceste clădiri? Nu. Avem alternative? Nu. Ceva planuri de rezolvare? Nu, nici măcar planuri îndepărtate. Doar construim clădire lângă clădire, fără parcări, fără spații verzi, fără a ține cont de nevoia de cultură.

Transportul în comun nu e o soluție viabilă pentru toți locuitorii comunei. Este oricum insuficient și lent.

Pe de altă parte, încurajăm mersul cu bicicleta; însa sunt puține locurile în care bicicletele pot fi lăsate în siguranță sau se pot deplasa fără a fi în imediata vecinătate a autoturismelor sau pietonilor.

(Non)reacția și soluția

Administrația nu își vede propriile greșeli și preferă să dea cu noroi în cetățenii care au curajul să spună că ceva nu e în regulă. Sancționează, amendează și trimite la înaintare aghiotanții într-o încercare de intimidare. Se ascunde în spatele butonului „block” de pe Facebook – probabil e mai ușor sa te retragi în spatele unui zid când nu ai argumente. Realitatea deranjează? Nu veți putea sa vă retrageți la nesfârșit și sa va eschivați. Refuzați orice fel de discuții constructive. Dragilor dragi, încercăm să ajutăm comunitatea pentru că ne pasă, lăsați-ne să vorbim, dorim să vă ajutăm să reparați ceea ce ați stricat. Nu noi suntem inamicul comunității aici. Nu fiți nici voi. Ați fost votați de oameni care au avut încredere în voi. Nu tăiați legătura și celor câțiva oameni care au crezut în voi. Construcțiile de blocuri trebuie să înceteze, dar dacă țineți neapărat să construiți, construiți clădiri de birouri, centre comerciale, vrem locuri de munca și aici, în Florești.

Domnilor din administrație, în loc de simpla autorizare pentru blocuri, credeți că puteți face un efort supraomenesc și sa găsiți o soluție pentru șoferi?

Plănuiți să construiți Spitalul Regional de Urgente la Florești. Faceți un exercițiu de imaginație și gândiți-vă ce înseamnă o ambulanță blocată în trafic! Vă jucați cu niște lucruri care vor avea repercursiuni urâte. Vi le veți asuma? Nu cred. Nu v-ați asumat nimic din greșelile de până acum.

Între timp, mulți rămânem cu dorința arzătoare a unor zone verzi în preajma blocurilor sau a unei biblioteci în comună… dar asta e alta poveste.

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.